Tradičná zimná lyžovačka s Ovečkou

12.02.2012 10:51

Sme radi, že aj tento rok sa nám podarilo dodržať tradíciu a uskutočnila sa tradičná zimná víkendovka našej Ovečky. V tomto roku sme sa rozhodli opäť pre Zuberec, ktorý nás očaril aj vlani. Vybrali sme si naozaj krásny a slnečný víkend (10. - 12.2.) so skutočným mrazom (bolo aj -25%). Z Trenčianskych Teplíc vyštartovalo v piatok do Zuberca 9 rodín, jeden tato s dcérkou išiel z Trenčianskej Teplej.

 

Zuberec je obec, v regióne Orava,

presne tam sa vybrala naša lyžiarska výprava.

Nachádza sa tam lyžiarske stredisko Milotín,

pre toho kto hľadá ten pravý adrenalín.

Detičky sa v lyžiarskej škôlke učia,

pomaličky z kopca plužia,

tak mamičky, oteckovia,

poď ho na vrch Milotína,

Dobre je nám dobre,

v tom Zuberci bývať,

čo vám budem vravieť,

poďme sa lyžovať!!!

 

Jedného krásneho mrazivého dňa sme sa vybrali na spoločnú lyžovačku do Zuberca. Neviem kto sa tešil viac, či my alebo deti, nikto sa nevedel dočkať vytúženej lyžovačky. V Zuberci nás už očakával pán domáci, vybalili sme si kufre a dali si horúci čaj. Na večeru skvelý guláš, rozohrial nám celé telo. Detičky sme dali spinkať a my poďho do kuchyne zabaviť sa pri dobrom varenom vínečku.

A konečne je tu sobota ráno, ešte sa poriadne naraňajkovať a ide sa konečne na lyže!

Detskú škôlku sme na plno vyťažili našimi ratolesťami, poniektorí sa vrhli aj na sánky a klzáky, iní zasa hneď na vrch Milotína. Skúsenejší lyžiari si vychutnávali svah po celé štyri hodiny, tým ktorým bola zima, a prekvapil ich hlad, mohli sa zohriať a nabrať síl v bufete.

Kto mal po lyžovačke chuť ešte na trocha kultúry, išiel sa pozrieť do skanzenu, v ktorom sa nachádza viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy. Nad „dedinkou“ sa týči drevený gotický kostol sv. Alžbety Uhorskej zo začiatku 15 storočia z obce Zábrež.  Prekrásnu prechádzku zasneženou mrazivou dedinkou bolo nutné ukončiť horúcim čajom a dobrou večerou. Už len dať deti spať a mohli sme sa znova všetci stretnúť v kuchyni a smiať sa nad celodennými zážitkami na lyžiach.

Nedeľa, deň odjazdu, ale ešte predtým všetci spoločne na lyže, horúci čaj, čučoriedkovicu, kapustnicu a môžeme vyraziť smer Trenčianske Teplice.

Bolo perfektne, síce mrazivo, ale slniečko tie mrazivé lúče ohrievalo a nám sa skvelo lyžovalo. Jednoducho skvelá lyžovačka, tak ako sa patrí. Budúci rok sa ide znova.

 

Autor: Hela