Míľovými krokmi sme oslávili sviatok matiek

28.05.2010 14:45

8. mája 2010, v predvečer dňa matiek, ako vzdanie vďaky a prejavenie úcty a podpory všetkým mamám, sa v Trenčianskych Tepliciach uskutočnila míľová prechádzka pod názvom Míľa pre mamu 2010. Zúčastniť sa mohli všetci, starí i mladí, deti i psi, pešo, na kolieskových korčuliach, v kočíku či na vozíku.

Hoci toto podujatie sa už nejaký čas pod záštitou Únie materských centier uskutočňuje pravidelne vo viacerých mestách nielen na Slovensku, ale i vo svete, v Trenčianskych Tepliciach sa konalo po prvý krát a zásluhu na tom má práve naše Rodinné centrum Ovečka.

Aj keď Ovečka existuje len od decembra 2009, za ten čas sa jej činnosť pekne rozbehla. A keďže sa nám tak darí, začali niektoré maminy poškuľovať po nejakej väčšej akcii, ktorá by nás zviditeľnila aj medzi širšou verejnosťou. Takouto výzvou sa stala Míľa pre mamu 2010. 

Bola to pre Ovečku prvá skúsenosť tohto druhu, nemali sme s organizáciou podobného podujatia žiadne skúsenosti a naviac niektoré mamy sa na míľovej akcii nikdy nezúčastnili. To však nebránilo nášmu nadšeniu pustiť sa do toho. Najmä Miška dodávala všetkým guráž a „vybehala“ kopu vecí, takže sme nakoniec ako spoluorganizátorov získali Kúpele Trenčianske Teplice a.s. a Mesto Trenčianske Teplice a mohli sme sa tešiť i z poskytnutých priestorov a drevených stánkov.

Stánky boli rozostavené po celej trase a mali zatraktívniť míľový pochod. Ponúkali sme v nich vlastnoručne vyrobené suveníry, propagačné materiálny, sladkosti pre deti a akciové kupóny, ktoré poskytli ochotní podnikatelia. A niekedy to bol pri stánkoch riadny chaos a mali sme sa čo otáčať. Okrem šikovných a nadšených mamiečiek veľká vďaka patrí tiež dobrovoľníkom z radov študentov, ktorí sa akcii podieľali, boli šikovní, ochotní a nadšení pre vec.  Pomáhali všade, kde bolo treba.

Míľu pre mamu obohatilo množstvo sprievodných podujatí, kde si prišli na svoje najmä deti. Či už to bolo vozenie na koníkoch, maľovanie na tvár, skákací hrad, alebo kultúrne vystúpenia v Kúpeľnej dvorane. Nechýbal tanec, hudba ani divadlo a o zábavu sa starali aj moderátori Marián Labuda ml. a Štefan Richtárek. Spomenúť treba aj celoslovenskú verejnú zbierku, kde mohli účastníci kúpou magnetky podporiť  aktivity materských centier, a teda aj našej Ovečky.

Míľa pre mamu 2010 sa uskutočnila na Slovensku v 35 mestách a pripravovalo ju 44 materských centier. Naša Ovečka sa zaradila medzi 9 nováčikov, ktorí sa do akcie zapojili prvý raz, ale hanbu sme si neurobili, zo 17.210 registrovaných účastníkov na celom Slovensku, prešlo symbolickú míľu v Trenčianskych Tepliciach neuveriteľných 553 ľudí. Myslím, že tento počet zaskočil aj tie najväčšie optimistky medzi nami a naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí prišli a túto peknú akciu podporili a prispeli tak dobrej atmosfére a úspechu akcie. Nás to nesmierne potešilo a naplnilo novým odhodlaním zorganizovať Míľu pre mamu aj na budúci rok s tým, že už sme o niečo skúsenejší, máme nové nápady a podnety a vieme ktoré veci treba zdokonaliť, aby to nabudúce bolo ešte lepšie.

 

Autor: Aďka Trokanová